19 Şubat 2014 Çarşamba

ÇOCUKLA SEYAHATE DAİR NOTLARIM:

 

Selamlar... Toplumda genel bir önyargı vardır, çocuğu olanlar daha iyi bilirler, evlenince herkesin tavsiyesi ''Aman çocuk olmadan gezin! Çocukla bir yere çıkamazsınız...'' Bize de vakti zamanında böyle öğütler sıkça verilmiştir. Bu öğütün altında bence çocuğunu hayatının merkezi yapıp hayatını çocuklarına göre şekillendiren insanların yaşadığı sıkıntılara şahit olma durumu yatıyor. Tabi ki her çocuk bir değildir, bazısı gerçekten inatçı, dediğim dediktir ama bu durumda iş anne babaya düşüyor. Çocuğa her zaman hissettirmeniz gereken -tabi ki seyahatlerinizde de- onun da bir birey olduğudur. Çocukla seyahatte işin sırrı budur.
 
 
Unutmayın ki seyahatinizin her aşamasında çocuğunuzu da duruma dahil etmek zorundasınız. Gerek bavul hazırlığı, gerek gidilecek yerlerin planlanması, yine seyahat esnasında onun istediği alanlarda daha fazla vakit geçirmek, aradığınız bir mekanı beraber bulmak...
 
 
 
 
 
 
 
 
Canı sıkılan çocuk tabi ki sizin de canınızı sıkacaktır. Dolayısıyla uygun vakitlerde istediğini yapmasına imkan verirseniz, uygunsuz vakitlerde de sözünüzü dinleyip beklemeyi (tabi ki oyalanacak bir şeyleri mutlaka olmalı) de bilecektir. Bazı kriz anları olacaktır kesinlikle fakat bu durumlarda sizin sakin olmanız onun bu tepkisini söndürecektir.
 
 
 
 
 
Gelelim hazırlık aşamasına....İlk dikkat etmeniz gereken ''az sayıda çanta''. Bunun için de en çok ihityacınız olan, olmazsa olmaz dediğiniz şeyleri yanınıza almalısınız. Çünkü çok eşya demek çok çanta demektir; çok çanta demek ise onlara hamallık yapmak dolayısıyla da daha çabuk yorulmak demektir...Ben ne götürmem gerektiğini bir hafta öncesinden düşünmeye başlarım.
 
Havası ülkemize göre soğuk olan bir yere gidilecekse en önemli şey çocuğun üşütüp hasta edilmemesidir. Hasta olması demek tatilinizin zehir olması demektir. Bu nedenle uyku tulumu, ekstra battaniye(polar olabilir, hem az yer kaplar hem de sıcak tutar), yine sıcak tutan bir mont ve bot, terletmeyen bir bere, eldiven, atkı... her neyse. Bizim yurtdışı seyahatlerimizin çoğu sokaklarda yürüyerek geçtiği için bu saydıklarım bizim için çok önemli.
 
 
 
   Puset konusuna gelince; yatırılabilen (çünkü gündüz uykusu hep pusette geçecektir), kolay katlanabilen, hafif, az yer kaplayan pusetler işinizi görür. Biz o zaman chicconun baston pusetlerinden birini kullanıyorduk. ''Kullanıyorduk'' dedim çünkü puset kardeş bize dayanamadı ve bir uçak şirketinin de katkılarıyla baya hırpalandı.(Bu arada uçak şirketi pusetin parasını iade etti, haklarını yemeyelim şimdi). Neyse puset önemli çünkü ulaşım araçlarına binerken ve inerken sizi çileden çıkarabilir.
 
Pusetin altında bir sepetinin olması ya da koluna çanta takılabilmesi de önemli; sizi fazla yüklerinizden kurtarır. Çocuğu soğuk havadan, yağmurdan, kardan korumak için pusetin rüzgarlığını (pusetin üzerine geçirilen naylon bir teçhizat) da yanınıza almayı unutmayın.
 
  Çantamıza her ihtimale karşı bir ateş düşürücü, ağrı kesici şurup da alın derim. Bebek için pişik kremi, şampuan, yeterince bez, ıslak mendil... Bunları tabi ki gittiğiniz yerlerin çoğunda da bulabilirsiniz ama bir kriz anında bebeğin sizin bez, ıslak mendil... alıp gelmenizi bekleyeceğini düşünmeyin.

 


 
   Çocuğunuza sıkıldığı anlarda(uçakta, kuyruk beklerken, metroda, müzede...)vermek üzere en sevdiği abur cuburları da hazırlayın ve yanınızda bulunduracağınız çantaya koyun. Yine oyun hamuru, boyama kitabi, çıkartmalı kitaplar, sevdiği minik oyuncaklar çantada bulunmalı...
  
Sözün kısası; tüm bu hazırlıkları yaparken mutlaka çocuğunuzun fikrini alın ve sorun çıkardığı konularda ona seçenekler sunun -tabi ki sizin, yapmasını istediğiniz şey seçeneklerin biri olmalı;)- Seyahatiniz boyunca sakin olmaya çalışın gereken durumlarda eşinizi de sakinleştirin. Cesur olun, çocuklarla nasıl olur, ne yaparız? gibi düşünceleri aklınızdan çıkarın.  Unutmayın ki çocuklar hayatımızın bir parçası ve onlarsız olmaz!

2 yorum:

  1. Slm.yazılarınızı beğendim facebook hesabınız varsa ulaşıp fikir almak istiyorum

    YanıtlaSil
  2. Tesekkür ederim... Mail adresimi verebilirim.. bidunyasey@gmail.com

    YanıtlaSil